Ta sig till Haiti

Ta sig till Haiti

Från Sverige till Haiti går det smidigast att ta sig med flyg. Om du redan är på resa i Västindien kan du ta kryssningsfartyg runt om öarna, men det kan bli svårt att ta dig dit med fartyg såvida du inte väljer att följa med något lastfartyg från någon amerikansk stad som accepterar att ta dig ombord.

Med flyg till Haiti

Resan till Haiti kan ta en stund om du åker från Sverige. Minst en mellanlandning är att vänta, ofta i USA i städer som New York, Miami och Fort Lauderdale. Flyger du från Stockholm får du normalt räkna med en dags flygtur. Till USA kan du flyga direkt från Stockholm Arlanda med SAS eller Norwegian och de amerikanska flygbolagen Delta och American Airlines flyger direkt från Köpenhamn till några av dessa destinationer. Även London är en vanlig destination att mellanlanda på.

För att sedan ta dig vidare till Haiti kan du flyga från Nordamerika non stop. De flygbolag som kör  till och från Haiti är följande:

1. American Airlines

2. Delta Air Lines

3. JetBlue Airways (amerikanskt lågprisbolag)

4. Spirit Airlines

5. Air Canada

6. Sunrise Airways (relativt nyöppnat haitiskt flygbolag som numera flyger mellan Kuba och Haiti)

Den senaste nyheten i flygväg är rutten mellan Havana och Port-au-Prince eftersom så många kubaner väljer att åka till Haiti på grund av billigare priser och möjlighet till handel. Skulle du redan vara i Västindien, till exempel på Kuba, kan denna flygtur vara ett alternativ. Det går också att boka charter från till exempel USA till någon av de haitiska flygplatserna.

OBS! Det förekommer att vissa av dessa flygbolag ställer in rutter till Haiti då och då på grund av oroligheter eller avrådan. Kolla noggrant upp vad som gäller för ditt flygbolag eller boka en paketresa från en etablerad resebyrå så att du slipper oväntade överraskningar.

Haitis flygplatser

Haiti har två huvudsakliga flygplatser där flygplatsen i Port-au-Prince tenderar att vara den mest trafikerade internationellt sett.

  • Port-au-Prince flygplatsen Toussaint Louverture International Airport
  • Cap Haïtien flygplatsen Hugo Chavez International Airport

Dagliga flyg går mellan dessa två flygplatser om du skulle vilja åka inrikes. Ett bra tips är att beställa en paketresa om det är första gången du tänker semestra på Haiti. Då blir du upphämtad på flygplatsen, körd till hotellet och får guidade turer runt om i landet.

Ökad turism bäddar för fler flygalternativ i framtiden

Än så länge har förbindelserna till Haiti inte varit alltför goda eftersom turismen hittills har varit relativt låg. Dock sker förändringar och fler och fler väljer att se Haiti trots att det finns en del fattigdom och kriminalitet i landet. Ett bra tips är att alltid följa UD:s reseinformation innan du bokar biljetter.

Det kan också vara bra att veta att flygplatserna i landet kan hålla stängt under orkansäsongen eller åtminstone när den är som värst. Följ väderläget lika frekvent och noga som säkerhetsläget för att hålla dig uppdaterad. De flesta som kommer till Haiti känner oro från början men gör vanligtvis en tvärvändning i sina åsikter när de lär känna människorna och landet. Ta reda på vad din upplevelse blir!

Ta en kryssning

Det finns kryssningsbolag som stannar på Haiti, även om det inte är en jättevanlig destination. Genom att kombinera Haiti med destinationer som Panama och Barbados kan du få en annan karibisk upplevelse. De flesta