Mat och dryck

Mat och dryck

Mat och dryck är en viktiga för haitierna. Många saknar tyvärr pengar för att äta ordentligt och fattigdomen är ganska utspridd. Därför är maten också så uppskattad när man väl äter den. Mycket av rätterna är inspirerade av franska köket även om det kreolska har fått mest utrymme. Eftersom så många på Haiti är ättlingar till afrikanska slavar så är det afrikanska köket också mycket närvarande i matlagningen.

Både maten och drycken är billiga på Haiti och du kan äta ordentligt och till god standard på de flesta restauranger. Häng med på en fransk-kreolsk matresa!

Haitiska maträtter

Känn heta kryddor och sött & salt blandas till en underbar mix. På Haiti kan du äta riktigt gott och skölja ned det med rom eller söta drycker. Undvik kranvatten!

  • Griot – en rätt beståendes av stekt griskött och kokt ris, med små svampar som tillbehör. Drick gärna rom till den.
  • Majsgröt med fisk/kött – den traditionella vardagsmaten i landet består av enkel majsgröt och fisk eller kött. Det är billig mat som de flesta har råd med. Dock kan köttet ersättas av bönor för den verkligt fattige haitiern.
  • Banane plantain – stekta bananer är oerhört goda och äts ofta som tillbehör till kött eller fisk. Plantainbananer är inte lika mjuka och söta som vanliga bananer och används främst i matlagningen istället för att ätas som frukt.
  • Pikliz – syrade grönsaker i heta kryddor som äts med fisk eller kött eller precis som de är.
  • Barbancourt rom – Haitis egenproducerade rom.
  • Poulet au noix – kyckling med cashewnötter i söt sås som äts med ris eller bananer.
  • Limesaft – på Haiti dricker man ofta limesaft som man smaksätter med vaniljstänger. Läskande och gott!

Ät mango tills du storknar

Visste du att det finns ca 165 olika mangosorter på Haiti? Testa alla när du går på marknader eller plockar direkt från mangoträden ute i naturen. Du kan även beställa många fruktsallader ute på restaurangerna där olika mangosorter ingår, mixade med annan frukt.

Restaurangkultur

Att förknippa mat med nöjesliv är vanligt i hela Karibien och natt- och restauranglivet är stort på Haiti för den som har råd med det. Den gemene haitiern lever dock på frukt och majsgröt och när det vankas fest så slår man på stort, aldrig annars. Vissa saknar till och med mat för dagen och måste rota i soporna eller tigga för att överleva.

Middagstider

De flesta haitier äter sitt huvudmål vid lunch som infaller ca 13:00. Middagen serveras runt kl. 19:00 och framåt och är det en stor middag kan man sitta och äta och samtala i flera timmar samtidigt som man varvar ätandet med dans och musik. Familjer och vänner äter gärna tillsammans i hemmen, man bjuder in varandra i stora grupper och har en helkväll eller heldag med mat och dryck. Ofta är det gående bord som gäller och man äter flera maträtter på en och samma gång.

Prisnivåer

Haiti räknas som det fattigaste landet i Västindien och priserna ser ut därefter. En trerätters middag för två kostar inte mer än någon 100-lapp och lite snabbmat på ett gatukök kan kosta dig ca 20 kronor. Maten är god, vällagad och du äter dig sannolikt mätt.

Dricks

Glöm inte att lämna dricks på restaurangerna. Haitierna lever i regel snålt och många är beroende av extrainkomster. Lämna ca 10 %. Detta gäller även barpersonal.