Shopping på Haiti

Shopping på Haiti

Glöm inte bort att handla lokalt producerat hantverk på Haiti. Det finns många marknader i städerna som säljer saker som stråhattar, smycken, voodoorelaterade produkter och smide. Den primitiva konstformen är populär på Haiti så om den faller dig i smaken har du hamnat rätt.

Marché en Fer – Haitis största marknad

Något haitierna är kända för förutom voodoodyrkandet är sina många marknader. Den mest berömda heter Iron Market eller Marché en Fer och ligger i Pacot i Port-au-Prince. Här är försäljarna mycket ”påhoppande” och gör allt för att du ska köpa deras varor. Prutning är ett måste!

På Marché en Fer trängs ca 200 marknadsstånd som säljer både ditten och datten inom design och hantverk, mat och godsaker. Du går in genom en stor rödfärgad port som är början på marknaden och sedan är det bara att sätta igång..! Köp med dig voodoodockor och träsniderier hem samt andra olika konstverk som är typiska för Haiti.

Stormarknader och shoppinggallerior

Även på Haiti finns många större så kallade ”supermarkets” med både matvaror och annat. I Port-au-Prince som du säkerligen kommer att spendera ganska mycket tid, kan du hitta flera av dem.

  • Delimart
  • Carribean supermarket
  • Piyay National – säljer både inhemska och internationella produkter

Hippolyte street – Port-au-Prince mest kända shoppingstråk

Den mest kända shoppinggatan i Port-au-Prince heter Hippolyte street. Här kan du köpa kläder, skor och elektronik (merparten av dem är kopior) samt mycket mer. Den senaste tiden har Hippolyte street gått igenom en intressant förvandling. Mängder av kubaner har nämligen slagit sig ned här och bedriver handel eftersom priserna på Haiti är betydligt lägre än på Kuba och avståndet mellan länderna kort. Du kan alltså hitta många produkter av spansk och kubansk härkomst på Hippolyte street, likaväl som haitiska.

Konstgallerier

Om du tycker om konst och design så ska du bege dig till Ateliers Calalou i huvudstaden – en butik /ateljé som säljer alla möjliga typer av egenproducerade konstföremål. Skulpturer och tavlor i alla färger och former gör just den här butiken så berömd. Vissa är relaterade till voodoo medan andra bara är kreativt arbete från motiverade och inspirerade konstnärer.

Gå även in i Galerie Issa om du vill handla smide och metallföremål. Här görs produkterna av både totalt okända och mer berömda designers och varumärken. Priserna är relativt låga så passa på att köpa med dig saker hem i inredningssyfte eller som present.

Rom och papier maché – två haitiska produkter du bara måste köpa

Haiti är främst omtalad för två saker – rom och paper mache i form av masker till de många voodoofestivalerna. Romflaskor går att köpa i var och varannan butik men du kan även åka ut till fabriker som finns på landsbygden eller inne i städerna, exempelvis i Port-au-Prince.

Paper mache förekommer i allehanda figurer men framför allt i masker som brukar användas på olika festivaler. Det är en perfekt present att ta med hem till Sverige till barnen att leka med eller hänga på väggen. Paper mache-maskerna görs i kommunen Jacmel som ligger i de södra delarna av landet.