Sevärdheter och utflykter

Sevärdheter och utflykter

Små sömniga städer eller liv och rörelse – Haiti har allt i den urbana mixen. Lägg till en orörd natur och en vurm för voodoo så börjar du närma dig en större förståelse för haitierna och deras land. Haitis sevärdheter och rundturer lämnar ingen oberörd och de liknar inget annat. Här får du några tips!

Port-au-Prince

Haitis huvudstad är både vacker och lite sorglig. Den har många sevärdheter såsom den katolska katedralen, konstmuseet Musée d’Art Haïtien och den kontroversiella kyrkogården med dekorerade gravkamrar och stora gravstenar i pastellfärger. Port-au-Prince har även en del karnevaler och voodoofester under året och den stora fördelen med staden är att du kan åka hit när som helst under året.

  • Om du åker till Port-au-Prince i januari – februari kan du gå på Lentkarnevalen.
  • Vid jul är det voodoofestival.
  • Rara-band festivalen sker under påsk. En hel vecka full av haitiska band som spelar.

Vill du uppleva ännu mer haitisk musik när du är i Port-au-Prince – åk till den lilla orten Pétionville där klubbarna ligger på rad.

Utöva mer voodoo i Gonaïves

I den nordvästra delen av Haiti ligger en stad som heter Gonaïves. Där hålls voodoodockorna framme, och varje år sker flera stora festivaler i voodoons ära. Men Gonaïves är även känd för att en gång varit hemvist för president Dessalines som förklarade Haiti oberoende efter en rad uppror.  Han var själv slav innan han valde att kämpa för sitt lands självständighet och bli president. I Gonaïves kan du se hans grav på kyrkogården.

Vandra och upptäck Haitis natur i Parc la Visitetrekkare

En av Haitis största naturparker Parc la Visite är ett mecka för vandrare. Se dock till att gå flera så att du inte tappar bort dig i djungeln och bergen. Den högsta toppen är på 2000 meter och många utmanar varandra genom att klättra upp hela vägen. Ta med dig ordentligt med vatten och bra kläder för luften är fuktig och varm.

Slavfortet

90 % av Haitis befolkning är ättlingar till slavar. Detta kan bland annat ses och det påminns om genom flera fort i landet där slavar hölls fångna och blev torterade och avrättade. Ett av de mest berömda forten är Laferriére som ligger på berget med samma namn. Över 20 000 slavar var med och byggde fortet utan att få någon som helst tacksamhet för det. De flesta dog när fortet var färdigbyggt eller strax efter. Laferriére var tänkt att skydda mot angrepp men under tiden användes det även till att hålla folk frihetsberövade.

Jérémie – den dolda staden

Åk inte för allt i världen till Haiti om du inte vill se verkligheten i landet. Den mest undangömda staden heter Jérémie och ligger på västkusten. Här kan du skymta det verkliga Haiti med folk i plåtskjul, uppgivenhet och människor som kämpar för att överleva. Det är dessutom mycket svårt att ta sig till staden eftersom området som leder dit är mycket svårtillgängligt. Jérémie drabbades hårt av orkanen för några år sedan och många lever fortfarande utan någonting att äta eller någonstans att bo. Se till att du åker med guide och att du är i säkra händer när du kommer hit. Det är väl värt ett besök men utmana aldrig ödet då våld och mord är vardagsmat här.

Upplev rikedom/fattigdom i Labadee

Labadee ligger på norra delen av Haiti och är landets mest populära turistort. När Haiti börjat resa sig ur askan då har även turismen kommit tillbaka och på nåhon plats vill man ge ett fint intryck av sitt land. I Labadee kan du bada och snorkla på vackra sandstränder, äta lyxig mat och titta på fina kryssningsskepp som kommer seglandes förbi. Stället har även en zipline som är kul att åka med.

Här kan det tyckas att du är i vilken rik och turistig del av Karibien som helst, men fattigdomen gör sig även påmind här. Många tiggare och hemlösa barn hittar hit och klättrar upp i träden utanför taggtrådsstängslen för att gråtandes be om mat och lite småpengar. Lyxen kan lätt avbrytas med hjärtskärande ögonblick. Var beredd på en del jobbiga syner om du tittar utanför stängslet.