Resa runt på Haiti

Resa runt på Haiti

Haiti är inte ett välutvecklat land när det handlar om kommunala transporter. Transportmedel finns visserligen men du får dels vara beredd på försiktighet om du färdas ensam, och dels på att det oftast inte hålls några särskilda tidsscheman i avgångar. I övrigt är Haiti inget stort land och du kommer fram relativt snabbt ändå, bara du har lite tålamod.

Inrikesflyg

Ett snabbt och smidigt sätt att ta dig från till exempel Port-au-Prince till Cap Haïtien är att flyga inrikesflyg. Om du har bråttom av en eller annan anledning kan det vara en bra idé.

Ta en buss

Att förflytta sig på Haiti gör man bäst med buss eftersom det inte finns någon järnväg där. Bussnätet är ganska bra utbyggt och bussarna går ofta. Dock finns det inga specifika hållplatser att stanna till vid. När du vill gå av bussen ropar du helt enkelt bara till chauffören att du vill gå av, och när du vill stiga på en buss sträcker du ut en hand när bussen kör förbi. Med detta sagt kan det också ta en liten stund innan du anländer till din slutdestination, eftersom det kan finnas fler eller färre människor som vill gå av och på.

Bussbiljett köps på bussen och kostar inte mycket alls.

Taxi

Visst går det att ta taxi på Haiti, men det finns få taxibolag som är seriösa och kör med fastpris och taxameter. Ofta förekommer heller ingen taxiradio. Om du vill vara säker på ett bra och välrenommerat taxibolag så ska du ta Nick’s Radio Taxi där bilarna är utrustade med rätt utrustning och chaufförerna kör med ”rent spel”.

Publiques – dela en taxi

På Haiti finns även taxibilar där du kan dela en resa med andra passagerare. Det är dock inte alltid  chauffören vill ta med dig, beroende på vart du ska. Berätta först vilken destination du ska till och låt chauffören avgöra om det klickar med övriga passagerares önskemål. I värsta fall kan du få vänta på en annan bil, men har du tur kan resan bli av och du betalar et betydligt billigare pris. Dessa taxibilar kallas för Publiques och närmsta motsvarigheten i västvärlden brukar kallas för shuttle.

Dyrt med hyrbil

Det går visserligen att hyra bil på Haiti men du avråds oftast från att göra det. Anledningen är att priserna är skyhöga på grund av at det inträffar många olyckor på haitiska vägar. Vill du ända göra det ska du hyra på flygplatserna av en internationell biluthyrningsfirma.

Rundturer

Hop on / hop of bussar finns inte i vanlig bemärkelse på Haiti, men du kan emellertid boka många guidade rundturer, både i städerna och som en rundresa eller utflykt mellan flera orter och sevärdheter i landet. Ofta kan sådana rundturer redan ingå om du bokat en paketresa via researrangör, men även du som tagit dig hit på egen hand kan boka guide. Detta är ofta ett säkrare sätt att se Haiti eftersom infödda har koll på var du kan gå och inte – på grund av kriminalitet.

TIPS! Hör med ditt hotell vilka turer du kan ta del av och var du kan vända dig. Ett exempel på företag som annars erbjuder guidade rundturer av detta slag är Eagle Tours & Adventures.

Säkerhet

Säkerhetsläget på Haiti kan ändras ganska snabbt. Det är viktigt att poängtera att Haiti är ett oroligt land med utbredd fattigdom och kriminalitet. Skylta inte med ägodelar, åk inte ensam på kvällen, gå inte till platser du inte har koll på och lyssna på guidens råd. Kolla även UD:s information innan du överhuvudtaget reser till Haiti.

Prisnivåer

Förutom hyrbil och luriga taxichaufförer är det billigt att ta sig fram på Haiti. Bussen är det mest prisvärda färdmedlet och kostar inte många kronor (ca 3 SEK) för en längre resa enkelbiljetten. Åker du med ett bra taxibolag ligger startpriset på ca 6 kronor.