Bra att veta

Bra att veta

Haiti är ett aningen kontroversiellt land som dessutom blivit drabbat av tragiska naturkatastrofer på senare tid. Det är även ett fattigt land med en del kriminalitet, men på det stora hela är det ett land som berör ända in i själen och som är lätt att älska när du väl är på plats. Det är viktigt att veta så mycket som möjligt om Haiti innan du åker dit. Här kan du ta del av olika fakta.

Klimat och temperaturer

Det västindiska klimatet bjuder på ett tropiskt klimat som dock kyls av en aning av passadvindarna. Landet har också olika höjdförhållanden vilket gör att temperaturen kan växla ganska mycket beroende på var du befinner dig. Vintern i huvudstaden Port-au-Prince kan bli ganska regnig. Temperaturerna överlag ligger runt 30-gradersstrecket men kan dock krypa nedåt i bergen.

Språk

Haiti är fransktalande men de flesta talar också haitisk kreol. Det kan vara lite svårförstått, så plugga gärna in några ord innan du reser.

Eluttag

Eluttagen på Haiti är inte alls desamma som i Sverige. Spänningen är 110 V och stickkontakterna är A och B. Hitta din adapter till Haiti på reseadapter.com.

Valuta

På Haiti använder man gourde som valuta eller HTG som valutakoden är.

  • 100 HTG = 10 SEK

Tidsskillnad

Sverige ligger 6 timmars tidsskillnad före Haiti. Klockan är 12:00 på Haiti när den är 18:00 här.

Åldersgränser

För att köpa alkoholhaltiga drycker på Haiti måste du vara 18 år. För att hyra bil ska du vara minst 21 år. Ibland ser barer och restauranger mellan fingrarna gällande åldersgränser, men ha det ändå i åtanke. Reglerna har trots allt skärpts!

Larmnummer

Det finns 3 nödnummer du kan ringa för att komma i kontakt med hjälp på Haiti.

  • 114 – Polis
  • 115 – Brandkår
  • 116 – Ambulans

Vaccinationer

Myndigheterna kräver ett Gula febern-vaccin och intyg om du redan varit i ett land med sjukdomen. För övrigt bör du ha ett skydd mot hepatit A och B, Polio, stelkramp, difteri, rabies, tyfoid, kolera samt myggmedel för att undvika zikavirus, malaria, denguefeber och andra sjukdomar som sprids av myggen.

Landskod

Landskoden för att ringa till Haiti är +509.

Sjukvård

Sjukvården är inte den bästa på Haiti. Teckna en heltäckande reseförsäkring som inkluderar hemfärd om du skulle bli mycket sjuk eller råka ut för en olycka och bli tvungen att opereras eller dylikt. Behoven av bra sjukvård är dessutom mycket stora – både vad gäller mödravård, kolerautbrott och kvinnosjukdomar. Våld är ganska förekommande i landet, tyvärr även mot kvinnor.

OBS! Vid läkarvård uppmanas du att betala kontant omedelbart.

Säkerhet

Det föreligger risker för turister på Haiti – alltifrån naturkatastrofer till våld och demonstrationer på grund av inre konflikter. Var mycket försiktig som ensamresande kvinna och vifta aldrig med synliga ägodelar som pengar, smycken eller klockor. Gå inte ensam ute efter mörkrets inbrott och undvik de värsta slumområdena i Port-au-Prince. Titta alltid på UD:s hemsida om säkerhetsläget som för närvarande är ganska instabilt. Du uppmanas också att registrera dig som svensk på den så kallade svensklistan. Tänk på att det är på ditt eget ansvar som du reser till ett oroligt land.

Visumkrav

Svenskar behöver inget särskilt visum vid inresa utan kan stanna i upp till 90 dagar. En stämpel ges vid inresa som måste visas upp vid utresa. Du måste även styrka bevis på returresa med returbiljett, samt ha ett pass som är giltigt minst 6 månader efter återresan.

Ambassader

Sverige har ingen haitisk ambassad, du förväntas istället kontakta ambassaden i Berlin.

Adress:
Kanzlei der Botschaft der Republik Haiti
Meinekestrasse 5
107 19 Berlin

Tel: +49 30 88 55 41 34

Det haitiska konsulatet ligger dock i Bromma på följande adress:
Bardabacken 16
167 71 Bromma

Telefon: (+46) 709 777 456

Det svenska konsulatet ligger i Port-au-Prince.

Adress:
2, Rue Jean-Gilles
Port-au-Prince

Telefon: +509-3702-4654